Finnish Oats

Kaura on vatsan kuitupitoinen kumppani

Toimiva ruoansulatus on hyvinvoinnin perusta. Kauran kuidut edistävät vatsan toimintaa, ehkäisevät ummetusta ja tukevat suoliston hyvinvointia. Kuitupitoinen ruoka lisää kylläisyyttä ja helpottaa siksi myös painonhallintaa.

Kuidut ovat suolistomikrobien ravintoa. Mitä monipuolisempi suoliston hyödyllinen bakteerikanta on, sitä parempi se on terveyden kannalta. Suolistomikrobeja kannattaa ruokkia kuitupitoisella ruoalla.

Kuidun mukana kulkee koko joukko kanssamatkustajia, jotka selittävät osan kuitupitoisen ruoan terveysvaikutuksista. Näitä kuidun hyödyllisiä kavereita ovat muun muassa vitamiinit, kivennäisaineet ja fenoliset yhdisteet.

Runsaskuituinen ruokavalio antaa suojaa tyypin 2 diabetesta, sydän- ja verisuonisairauksia sekä suolistosyöpiä vastaan. Parhaita kuidun lähteitä ovat viljatuotteet, kasvikset, marjat ja hedelmät sekä pähkinät ja siemenet.

Kuitua olisi hyvä saada vähintään 25-35 grammaa päivässä. Kauratuotteet auttavat tavoitteen saavuttamisessa.

EU on hyväksynyt kauralle terveysväitteen, joka kertoo kauran kuidun tutkitusti terveellisistä ominaisuuksista:

Kauran kuitu lisää suolistossa kulkevan massan määrää ja edistää vatsan toimintaa. Terveysvaikutus toteutuu, kun kaurajyvän kuitua on elintarvikkeessa vähintään 6 grammaa / 100 grammaa tuotetta.

Kaura hellii herkkää vatsaa

Arviolta jopa joka viidennellä suomalaisella on herkkä vatsa, jonka taustalla on ärtyväksi suoleksi kutsuttu oireyhtymä. Se on toiminnallinen vatsavaiva, joka on naisilla 2-3 kertaa yleisempi kuin miehillä. Tavallisia oireita ovat esimerkiksi turvotus, kipu ja ilmavaivat, joita herkälle vatsalle sopimattomat ruoat saattavat pahentaa.

Keliakian hoitoon tarvitaan elinikäinen gluteeniton ruokavalio, mutta muissa vatsavaivoissa gluteeni on vain harvoin oireiden aiheuttaja. Tavallisempaa on, että oireita selittävät FODMAP-hiilihydraatit, joita on runsaasti etenkin kasvikunnan tuotteissa. Oireet ovat seurausta siitä, että suolistomikrobit fermentoivat eli käyttävät näitä huonosti imeytyviä hiilihydraatteja paksusuolessa.

FODMAP-hiilihydraattien määrän rajoittaminen ruokavaliossa helpottaa usein ärtyvän suolen ja herkän vatsan oireilua. Viljoista ruis, vehnä ja ohra sisältävät paljon FODMAP-hiilihydraatteja, kun taas kaura sopii myös herkkää vatsaa hellivään ruokavalioon.

Puhdas, gluteeniton kaura sopii myös keliaakikon ruokavalioon, sillä kaura on luontaisesti gluteeniton vilja.

 

Kaura sopii keliaakikolle

Keliakia on elinikäinen sairaus, johon voi sairastua missä iässä tahansa. Sitä hoidetaan gluteenittomalla ruokavaliolla. Keliaakikko välttää ruokavaliossaan ruista, vehnää ja ohraa, sillä niiden sisältämä gluteeni aiheuttaa keliaakikon ohutsuolessa tulehduksen ja vaurion. Tarkka ruokavaliohoito korjaa ja ehkäisee suoliston vaurioitumista.

Kaura sopii myös gluteenittomaan ruokavalioon, sillä kaura on luontaisesti gluteeniton vilja. Kaurassa on enemmän kuitua kuin monissa muissa gluteenittomissa viljoissa. Siksi se on ravitsemuksellisesti suositeltava ja terveellinen lisä gluteenittomaan ruokavalioon. 

Mitä tahansa kauratuotteita ei voi kuitenkaan käyttää, sillä kauraan voi viljelyn ja valmistusprosessin aikana sekoittua muita, gluteenia sisältäviä viljoja. Gluteeniton kaura on keliaakikolle turvallinen valinta. Sen puhtaus on varmistettu kaikissa viljelyn ja valmistuksen vaiheissa pellolta pakkaukseen saakka.

Gluteenittomiksi saa kutsua kauratuotteita, joiden gluteenipitoisuus on alle 20 mg/kg. Tuotteen sopivuus gluteenittomaan ruokavalioon on syytä varmistaa huolellisesti pakkausmerkintöjä tutkimalla.

Lue lisää keliakiasta ja gluteenittomasta ruokavaliosta Keliakialiiton verkkosivuilta