Kaura laittaa kolesterolin kuriin
Noin joka toisella aikuisella suomalaisella on kohonnut veren kolesterolitaso. Erityisen haitallista on korkea LDL-kolesterolin pitoisuus. Se lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin ja on haitallista myös aivojen hyvinvoinnille. Terveyden kannalta on suositeltavaa, että veren kokonaiskolesterolitaso olisi alle 5 mmol/l.
Kauran liukoinen ravintokuitu beetaglukaani auttaa veren kolesterolitason hallinnassa. Se muodostaa suolistossa veden kanssa geelin, joka estää ruoassa olevaa kolesterolia imeytymästä elimistöön. Geeli sitoo suolistossa itseensä myös kolesterolia sisältäviä sappihappoja. Näin elimistöön ruoansulatuksessa imeytyvän kolesterolin määrä vähenee.
Vaikutus toteutuu, kun ruoasta saa päivittäin 3 grammaa beetaglukaania. Sen voi varmistaa esimerkiksi näillä ruokavalinnoilla:
EU on hyväksynyt kauralle terveysväitteen, joka kertoo beetaglukaanin tutkitusta tehosta kolesterolin hallinnassa.