Finnish Oats

Kaura auttaa verensokerin hallinnassa

Hiilihydraattien laatuun kannattaa panostaa, koska sillä on paljon merkitystä jaksamisen kannalta. Osa hiilihydraateista nostaa ja laskee verensokeria jyrkästi ja nopeasti, osa taas auttaa säilyttämään verensokerin tasaisena pitkään.

Tasaisena pysyvä verensokeri edistää jaksamista ja auttaa vireyden ylläpidossa. Se on hyväksi myös aivojen toiminnalle. Aivot käyttävät energiakseen verenkierrosta saatavaa glukoosia eli verensokeria noin 120-140 grammaa vuorokaudessa. Suuret verensokerin vaihtelut väsyttävät. Myös keskittyminen, tarkkaavaisuus ja havainnointi voi olla hankalaa.

Nopeasti verensokeria nostavia ja laskevia hiilihydraatteja on esimerkiksi vähäkuituisessa leivässä ja paljon sokeria sisältävissä tuotteissa. Kauran beetaglukaani ja muut viljakuidut taas ovat hitaita hiilihydraatteja, jotka auttavat tasaamaan verensokerin vaihteluja.

 

EU on hyväksynyt kauralle terveysväitteen, joka kertoo sen verensokeria tasaavasta vaikutuksesta:

Kauran beetaglukaani auttaa tasaamaan verensokerin nousua aterian jälkeen. Terveysvaikutus toteutuu, kun aterialla saa 4 grammaa beetaglukaania 30 grammaa aterian hiilihydraatteja kohden.